Mondhygiëniste

Beste tandarts Rotterdam
Beste tandarts van Rotterdam
December 7, 2018
Kiespijn of pijn aan de tand
Kiespijn of pijn aan de tand
December 7, 2018

Mondhygiëniste

Mondhygiëniste

De mondhygiënist is op HBO-niveau afgestudeerd en mag zichzelf paramedicus noemen. Een paramedicus is iemand die medische handelingen mag en kan uitvoeren, maar een paramedicus is geen arts of tandarts. De mondhygiëniste is werkzaam binnen de mondzorg en houdt zich bezig met het onderhouden van een gezond gebit.

Wat doet een mondhygiëniste

Waar een mondhygiëniste zich op de eerste plaats mee bezig houdt is het voorkomen van cariës (gaatjes) en ontstoken tandvlees. De mondhygiëniste laat patiënten zien hoe er bijvoorbeeld goed moet worden tanden gepoetst, geflost en tanden gestoken moeten worden.

Naast het informeren over mondhygiëne en het aanleren van een goede mondhygiëne aan patiënten voert een mondhygiëniste ook genezende taken uit. Denk hierbij aan het behandelen van tandvleesaandoeningen of het verwijderen van tandplak en tandsteen.

Een overzicht van wat de mondhygiëniste allemaal doet:

  • Uitvoering van een mondonderzoek;
  • Conditie van het tandvlees en het kaakbot in kaart brengen;
  • Uitgebreid voorlichtingen geven over cariës (gaatjes) en tandaanslag (tandplak & tandsteen);
  • De Patiënt leren over gebitsverzorging;
  • Een volledige gebitsreiniging uitvoeren;
  • Tandplak, tandsteen en tandaanslag verwijderen;
  • Preventieve behandelingen uitvoeren, denk hierbij aan gebit beschermende middelen als fluoride aanbrengen;
  • Vullingen polijsten en sealen;
  • In opdracht van de tandarts verdovingen aanbrengen;
  • In opdracht van de tandarts gaatjes in kiezen en tanden vullen.

Waarom naar de mondhygiëniste?

De mondhygiëniste is er om problemen in de mondzorg die de patiënt ervaart te voorkomen en ook te verhelpen. Wanneer je merkt dat tandvlees gaat bloeden tijdens het poetsen of je regelmatig last hebt van gaatjes dan is een bezoek aan de mondhygiëniste verstandig. De mondhygiënist zorgt ervoor dat je zelf kunt zorgen voor een goede mondhygiëne en dus een gezond gebit. Dit voorkomt natuurlijk ook andere klachten als een slechte adem of een vieze smaak in de mond, tandplak, tandsteen en bloedend tandvlees.

De Mondhygiëniste helpt je met je eigen mondzorg en een stralend wit gebit, maar nog veel belangrijker een bezoek aan de tandarts om grotere problemen te verhelpen.

Een overzicht van klachten waar de mondhygiëniste bij kan helpen:

  • Bloedend of pijnlijk tandvlees;
  • Gezwollen of rood tandvlees;
  • Slechte sluiting of terugtrekkend tandvlees;
  • Slechte adem of vieze smaak in de mond;
  • Tanden of kiezen die loszitten;
  • Tandaanslag, tandplak en tandsteen;
  • Problemen met het onderhouden van een goede mondhygiëne.

Hoe lang duurt een bezoek aan de mondhygiëniste?

Hoe lang een bezoek aan de mondhygiëniste duurt verschilt natuurlijk per patiënt. De mondhygiëniste zal u vragen stellen over uw mondzorg en doornemen hoe u uw gebit onderhoudt. Hierna zal er een mondonderzoek worden uitgevoerd om vast te stellen wat de stand van zaken is in uw gebit. De mondhygiëniste bespreekt vervolgens wat de beste manier voor u is om een goede hygiëne in het gebit te verkrijgen. Denk hierbij aan wat voor soort tandenborstel en tandpasta, stoken of flossen en hoe vaak en lang je je gebit moet onderhouden.

Waar de mondhygiëniste uitgebreid de tijd voor kan nemen is het verwijderen van tandplak en tandsteen om bij u het bekende tandarts schone gevoel te verkrijgen. Na een bezoek aan de mondhygiëniste is het gebit er altijd beter aan toe dan voordat u langs kwam.

Een gemiddeld bezoek aan de mondhygiëniste ligt tussen de 30 minuten en één uur, natuurlijk verschillend per patiënt. Dit bezoek verkleint echter wel de kans dat een tandarts moet worden bezocht met grotere problemen in de mondzorg.

Wat kost de mondhygiëniste?

Net als de kosten voor de tandarts kunnen de kosten voor de mondhygiëniste worden vergoed. Dit hangt af van uw verzekering. Bent u aanvullend verzekerd dan krijgt u meestal 75% vergoed met een maximum binnen het jaar. Kinderen worden tot 18 jaar voor 100% vergoed in de basisverzekering! Wij raden dan ook zeker aan om al op een vroege leeftijd te beginnen met een goede mondhygiëne en kinderen een bezoek aan de mondhygiëniste te laten doen.

U kunt bij uw eigen verzekeringsmaatschappij informeren naar de vergoedingen voor de mondhygiëniste of u kunt bellen naar onze praktijk en wij vertellen u graag meer over de kosten en vergoedingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *