Kiespijn of pijn aan de tand

Mondhygiëniste
Mondhygiëniste
December 7, 2018
tandarts vragen en antwoordentandarts vragen en antwoorden
Veelgestelde Tandarts Vragen
January 30, 2019

Kiespijn of pijn aan de tand

Kiespijn of pijn aan de tand

Kiespijn of pijn aan de tanden is natuurlijk erg ongemakkelijk. De dringende last in de mond kan erg pijnlijk zijn en lijkt ook altijd erger te worden. Omdat de pijn constant aanwezig is kan concentreren op werk of activiteiten en zelfs ook slapen een probleem worden. Het lichaam geeft dus aan dat er iets niet in orde is in uw mond.

Kiespijn en pijn aan de tanden kan zich in verschillende vormen voordoen. Het is mogelijk dat van de een op de andere dag een hevige pijn ontstaat, of dat er geleidelijk een dringende pijn in de mond ontstaat. Het drinken van koffie of thee of het eten van ijs kan zeer pijnlijk worden.

 

Wat voor soort pijn u ook in uw mond ervaart, het is zeer belangrijk te achterhalen wat hiervan de oorzaak is. Nog veel belangrijker is om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Pijn door een verstandskies

Kiespijn of pijn aan tanden heeft vaak als oorzaak dat een verstandskies doorkomt of dat een verstandskies scheef in de mond groeit. De verstandskiezen zijn de kiezen helemaal achterin de mond, wat het moeilijker maakt om deze goed te poetsen en dus hygiënisch te houden. Als de verstandskies niet goed schoon wordt gehouden, bestaat de kans op een cariës (een gaatje). Cariës kunnen gaan ontsteken en dus de oorzaak zijn van pijn in uw mond. Een oplossing hiervoor is om de verstandskies te laten trekken.

Een verstandskies wordt ook wel uit het gebit verwijdert wanneer zij ervoor zorgen dat de kaken niet goed sluiten, een onder -of overbeet is hiervan het gevolg. scheefgegroeide verstandskiezen kunnen ook problematisch zijn voor de andere kiezen in het gebit.

 

Kiezen en tanden trekken

Soms leidt zeurende kiespijn of pijn aan de tand ertoe dat de kies of tand getrokken moet worden. Dat is wanneer deze zo erg is aangetast dat de tand of kies niet meer te redden is. Een kroon of implantaat kan de ruimte op vullen die ontstaan is door de getrokken tand of kies.

Wanneer de kies of tand nog te redden is kan de pijn verholpen worden door een vulling te plaatsen. Het gaatje wordt gevuld met amalgaan (grijze vulling) of composiet (witte vulling). Warmte en kou van eten en drinken komt met een vulling niet meer bij de zenuw waardoor de pijn op zal houden.

 

Verstandskies die doorkomt

Een verstandskies kan er lang over doen om volledig door te komen en ligt soms nog half verborgen onder tandvlees. Wanneer de verstandskies onder tandvlees ligt kunnen hier infecties ontstaan wat resulteert in de noodzaak de verstandskies te trekken. Het is moeilijk met het blote oog te zien hoe de verstandskies doorkomt als de kies nog onder het tandvlees zit. Vandaar dat de tandarts in deze gevallen met een röntgenfoto zal kijken hoe de verstandskies doorkomt en of deze eventuele problemen kan opleveren.

 

Pijnstillers tegen kiespijn

Welke pijnstillers het beste zijn te gebruiken bij kiespijn en pijn aan de tand zijn ontstekingsremmers. Denk hierbij aan ibuprofen, naproxen of diclofenac wanneer de pijn bij een ontsteking vandaan komt.

Diclofenac is een sterker medicijn tegen kiespijn en pijn aan de tand dan reguliere pijnstillers. Houdt er wel rekening mee dat diclofenac wisselwerkingen met andere medicijnen kan hebben. Raadpleeg uw apotheker of u veilig diclofenac kunt toepassen tegen de pijn.

 

Bij het trekken van een verstandskies is het niet verstandig aspirines te slikken, want deze zijn bloedverdunnend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *